Δελτίο Τύπου – Ημερίδας «Ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας στην εποχή της πανδημίας»

Την Πέμπτη 24 Νοέμβριου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας στην εποχή της πανδημίας», που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη π. Μιχαήλ Κουρσουμπάς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχ. Επιτροπής κα Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Πιερίας κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γεώργιος Μακρής και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων ΔΕ Δήμου Κατερίνης κα Σημέλα Ελευθεριάδου. Την ημερίδα συντόνισαν ο π. Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Καρατάσιος και ο εκπαιδευτικός της Διεύθυνσης Π.Ε. Πιερίας κ. Ναούμ Ευαγγελόπουλος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον  χαιρετισμό-καλωσόρισμα της κας Παρθένας Τριανταφυλλίδου εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στους/στις εισηγητές/τριες, που πρόθυμα αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Δ.Π.Ε. Πιερίας, να καταθέσουν τις απόψεις τους, την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία καθώς και όλους/ες όσους/ες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Οι εισηγήσεις ανέδειξαν τη δυσμενή επιρροή που είχε η περίοδος της πανδημίας στη σχολική κοινότητα, επισημάνθηκαν καλές πρακτικές και έγινε ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων με σκοπό την αποτελεσματική επίλυση των θεμάτων που αναδεικνύονται.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε με την εισήγηση του Δρα Βάιου Νταφούλη, Παιδοψυχίατρου, Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις : «Διαπροσωπικές σχέσεις στην οικογένεια σήμερα».

Στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών ο  κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., π. Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέπτυξε το θέμα: «Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη εποχή της πανδημίας από την οπτική της κυβερνοασφάλειας»

Σημαντικές ήταν οι παρατηρήσεις και προτάσεις από τον κ. Νικόλαο Γραίκο, Οργανωτικό Σ.Ε.Ε. 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας στην ανάλυσή του με θέμα: «Ποια προβλήματα αφήνει η πανδημία από τον COVID-19 στα σχολεία; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;» και την κα Ισαΐα Λαζαρίδου, Σ.Ε.Ε. 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας, στο θέμα: «Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στο νηπιαγωγείο μετά την πανδημία».

Η εισήγηση: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη διαγνωστική διαδικασία» παρουσιάστηκε από τον κ. Δημήτριο Αγοραστό, Ψυχολόγο ΠΕ 23 ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πιερίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η κα Πηνελόπη Ρομποτή, Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, MSc Διευθύντρια ΕΣΥ Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κατερίνης, Ψυχιατρικός Τομέας, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και η κα Νότα Βούρα, Κλινική Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής, Ειδ. στη Δικαστική – Ψυχοιατροδικαστική Ψυχολογία, αναλύοντας το θέμα: «Ψυχολογικές επιπτώσεις του covid-19 σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες – Internet Addiction Disorder (IAD) : Συμπεριφορά Εξάρτησης από το Διαδίκτυο (ΣΕΔ)».

Οι εισηγήσεις έκλεισαν με τις: «Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» από την κα Σοφία Σαββινίδου, Ψυχοπαιδαγωγό, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν.Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»,

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Γεώργιο Καρατάσιο για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στην εκπαίδευση.