Μήνυμα της Διευθύντριας Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η  σημερινή ημέρα που καθιερώθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ατόμων με Αναπηρία», αποτελεί αφορμή ώστε να εστιαστεί η προσοχή όλων μας στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων  με αναπηρία, με στόχο την ισότητα στην εκπαίδευση, την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας, καθώς και της ισότιμης συμμετοχής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με όλους τους άλλους πολίτες. Έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στην κοινωνική προστασία και στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Το σχολείο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο, όπου μέσα από τη μαθητική ετερογένεια αίρονται οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Μέσα σ’ αυτό, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης, τους προσφέρεται η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση με εξατομικευμένη μαθησιακή υποστήριξη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα εργάζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών  στην εκπαίδευση, ώστε να αισθάνονται ασφαλή και αποδεκτά.  Νιώθουμε περήφανοι/ες για τις επιτυχίες των μαθητών/τριών μας με αναπηρία, οι οποίοι/ες αποτελούν παράδειγμα δύναμης και επιμονής. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των γονέων και των συνομηλίκων τους, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να πετύχουν τους στόχους τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να δεσμευτούμε ώστε να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας περισσότερο  συμπεριληπτικής κοινωνίας, καταρρίπτοντας στερεότυπα.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των οριζόμενων της σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘΑ για δράσεις της 3ης Δεκεμβρίου-Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκε το 8ο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Μεικτών Ομάδων (τυπικών και ειδικών σχολείων) που συνδιοργάνωσαν η «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.  Παρόμοιες δράσεις μας υπενθυμίζουν ότι η συμπεριληπτική  εκπαίδευση και η στήριξή της είναι υπόθεση όλων μας!

Η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας

Τριανταφυλλίδου Παρθένα